Ο τύπος έγγραψε …

Λιοστάδι: Από τα Σήμαντρα στις αγορές του εξωτερικού

Α. Μπ.

Η κρίση όχι μόνο δεν έβλαψε αλλά και βοήθησε την οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου Λιοστάσι από τα Σήμαντρα Χαλκιδικής. Η εταιρεία καταγράφει κάθε χρόνο άνοδο των πωλήσεων του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδο Λιοστάσι στις αγορές του εξωτερικού, ενώ όπως λέει στο olivenews.gr ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Νίκος Τολέρης η στροφή πολλών Ελλήνων στο χώρο των τροφίμων εξαιτίας της κρίσης έφερε νέους πελάτες στην εταιρεία. «Έχουμε νέους πελάτες που άλλαξαν δουλειά και τώρα ασχολούνται με τρόφιμα κάνοντας εξαγωγές και μεταξύ άλλων και του ελαιολάδου μας», σημειώνει ο κ.Τολέρης.

imageΗ οικογένεια Τολέρη είχε κτήματα με 400 περίπου ελαιόδεντρα από το 1985. Από το 1997 μπήκε στην παραγωγής ελαιολάδου δημιουργώντας το δικό της ελαιοτριβείο, ενώ από το 2001 ξεκίνησε και την τυποποίηση και παράλληλα τις πρώτες πωλήσεις στο εξωτερικό. Στη διάρκεια των χρόνων, βέβαια, αγόρασε και άλλα κτήματα και σήμερα έχει 95 στρέμματα ιδιόκτητα με 2.000 δέντρα. «Το 1985 ο πατέρας μου που εργαζόταν ως οικοδόμος έβαλε κάποιες ελιές για ένα έξτρα εισόδημα. Το 1997 βλέποντας ότι στη Χαλκιδική έβαζαν πολλοί δέντρα αποφασίσαμε να ασχοληθούμε επιχειρηματικά πια με την παραγωγή ελαιολάδου και δημιουργήσαμε το ελαιοτριβείο. Το 2001 ήρθε το τυποποιητήριο και σχεδόν ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι εξαγωγές με έναν πελάτη στη Γερμανία. Η συνεχής ανοδική πορεία της εταιρείας οδήγησε σε μία ανακαίνιση του εξοπλισμού μας το 2006», αναφέρει ο κ.Τολέρης. Με το ιδιόκτητο ελαιοτριβείο και τυποποιητήριο η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τη διαδικασία παραγωγής σε όλα της τα στάδια.

Το ελαιοτριβείο βγάζει κατά μέσο όρο 250-300 τόνους λάδι το χρόνο με την καλύτερη χρονιά μέχρι στιγμής να αποτελεί η περσινή ελαιοκομική χρονιά όταν έφθασε κοντά στους 1.000 τόνους. Το Λιοστάσι είναι από τα δύο-τρία ελαιοτριβεία από τα συνολικά 33 ελαιοτριβεία της Χαλκιδικής που κάνει και τυποποίηση. Συσκευάζει κάθε χρόνο πάνω από 100 τόνους εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Την περσινή χρονιά συσκεύασε 130 τόνους, ενώ για τη φετινή ελαιοκομική χρονιά αναμένεται να τυποποιήσει περί τους 150 τόνους.

«Ο πρωταρχικός μας στόχος και βασική αρχή μας είναι η παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας. Έτσι ακολουθώντας την μακρόχρονη ελληνική παράδοση, με σκληρή δουλειά και στηριζόμενοι σε αρχές και αξίες, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν πρώτης ποιότητας», εξηγεί ο κ.Τολέρης.

imageΣήμερα το 90% του ελαιολάδου Λιοστάδι κατευθύνεται στο εξωτερικό σε περίπου δέκα χώρες και μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο, Ρουμανία, Βουλγαρία, Δανία, Ρωσία ακόμη και στη Νέα Ζηλανδία. Η υπόλοιπη ποσότητα διατίθεται σε μικρές συσκευασίες μόνο στη Χαλκιδική κατά κύριο λόγο σε τουρίστες και σε λίγα, επιλεγμένα σημεία στη Θεσσαλονίκη. «Τα τελευταία χρόνια είχαμε επαφές και προτάσεις από την αγορά της Κίνας. Ωστόσο, αποφασίσαμε να μην ξεκινήσουμε κάποια συνεργασία γιατί θεωρούμε ότι η Κίνα είναι δύσκολη αγορά αλλά και επιπλέον χρειάζεται μεγάλες ποσότητες, που ενδεχομένως να μην μπορούσαμε να καλύψουμε», επισημαίνει ο κ.Τολέρης.

Η εταιρεία διαθέτει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε 11 συσκευασίες από φιάλη 250 ml μέχρι λευκοσιδηρό δοχείο 5 λίτρων. Φέτος, μάλιστα, θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά αγουρέλαιο σε μία νέα συσκευασία.

«Στο ελαιοτριβείο δεχόμαστε ελιές από όλη τη Χαλκιδική. Την περσινή χρονιά ελαιοποιήσαμε 7.000-8.000 τόνους ελιές. Το πελατολόγιο μας αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, γεγονός που δείχνει ότι ολοένα και περισσότεροι μπαίνουν στην καλλιέργεια», τονίζει ο κ.Τολέρης.

Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι μετά το ζενίθ στο οποίο έφθασε πέρσι η παραγωγή ελιάς στη Χαλκιδική, φέτος έρχεται το ναδίρ. «Φοβάμαι ότι θα είναι από τις χειρότερες χρονιές και επειδή πέρσι τα δέντρα ήταν υπερφορτωμένα, αλλά και γιατί φέτος ο χειμώνας δεν ήταν βαρύς και πάνω στο δέσιμο του καρπού είχαμε ζέστες. Ακόμη δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα αλλά μία καλή εκτίμηση είναι ότι θα βγάλουμε από το ελαιοτριβείο 300-350 τόνους λάδι», καταλήγει ο κ.Τολέρης.

Πηγή: http://www.olivenews.gr

Αφήστε μια απάντηση